Kali oreksi

Arnaki frikase

Arnaki frikase

4.5/5 - (4 votes)

Arnaki frikase (αρνάκι φρικασέ) är en klassisk grekisk gryta beståendes av lamm och sallad. Detta recept tillagas med den goda ägg- och citronblandningen augolemono (αυγολέμονο).



4 pers

Ingredienser:

1 kg lamm i bit

1 lök

4 romansallad

10 salladslök

1 knippe dill

1 dl olivolja

1 msk mjöl

3 ägg

2 citron

2 tsk salt

1 krm peppar



Gör så här:

Riv lök. Skiva salladslök. Hacka dill. Skölj romansallad och skär i bitar.

Värm hälften av olivolja i en kastrull och bryn köttet på alla sidor. Lägg på ett fat.

Använd samma kastrull, tillsätt resten av olivoljan och stek lök och salladslök i ett par minuter. Tillsätt därefter köttet och strö över mjöl. Blanda och tillsätt 7 dl varmt vatten. Sätt på lock och låt småkoka i ca 50 minuter eller tills köttet har mjuknat. Tillsätt mer vatten om det behövs.

När köttet mjuknat tillsätts romansallad, dill, salt och peppar. Blanda och låt småkoka med lock i ca 30 minuter.

Vispa äggen i en skål. Pressa citronsaft och blanda ner i äggen. Tillsätt lite i taget av vätskan från kastrullen med lamm under vispning. Häll därefter citronblandningen i kastrullen med lamm under omrörning.