Kali oreksi
Koulouri (κουλούρι) är runda bröd med sesamfrön på. De säljs ofta ute på gatan för en liten peng och är populära som frukost eller mellanmål i Grekland. Detta recept kommer från min hemstad Thessaloniki.
Kormos sokolatas (κορμός σοκολάτας) eller mosaiko (μωσαϊκό) som den också kallas är en efterrätt som är uppskattad av både stora och små. I Grekland används kexen pti-ber (πτι-μπερ) men det går även bra att använda vanliga mariekex.
Pasteli (παστέλι) är goda sesamkakor med honung. De kan förvaras i rumstemperatur i flera månader.
Brödet lagana (λαγάνα) äter grekerna traditionellt under Kathara Deutera (Καθαρά Δευτέρα), den första dagen under den grekiska fastan som många greker följer innan påsk.
Pitabröd (πίτα) serveras ofta med gyroskött eller souvlaki men är även gott som tillbehör till andra rätter.
Halva (χαλβά) är en traditionell grekisk efterrätt gjord på mannagryn som du kanske känner igen som något du blivit serverad på en grekisk taverna efter maten.
Spanakopita (σπανακόπιτα), grekisk spenatpaj, är en rätt som många förknippar med det grekiska köket. Vanligtvis tillagas den med hemlagad pajdeg men i detta recept används färdig filodeg.
Kourabiedes (Κουραμπιέδες) är smörkakor med mandel som ofta äts under julen i Grekland. Kakorna ska vara övertäckta av florsocker.
Bougatsa (μπουγάτσα) är vanligt att äta till frukost i Grekland. Den är god att äta både varm från ugnen och när den har kallnat.
I Grekland äter folket mer än gärna crepes (κρέπες), både ”salta” och ”söta” som de kallar dom och menar då på fyllningen. En salt fyllning kan exempelvis bestå av skinka, ost, champinjon, paprika och någon typ av röra. En söt fyllning kan istället bestå av […]