
Friterad zucchini
Kolokithakia tiganita (κολοκυθάκια τηγανητά) är en välkänd och somrig meze beståendes av friterad zucchini. Mezen passar utmärkt med tzatziki som brukar serveras vid sidan om.
Ingredienser:
1 zucchini (gärna ljusgrön)
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
5 dl vatten
lite salt att strö över zucchinin
1/2 tsk salt till saltvattnet
olja för fritering (rapsolja eller olivolja)
Gör så här:
Tvätta zucchinin ordentligt och skär den sedan i ca 1/2 cm tjocka rondeller. Lägg dem på ett fat och salta något.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Häll vattnet i en annan skål, tillsätt 1/2 tsk salt och blanda.
Värm olja i en stekpanna. Doppa rondellerna i saltvattnet och skaka sedan av det överflödiga vattnet. Doppa de därefter i mjöl och lägg på ett fat.
Ta en och en av rondellerna och doppa de hastigt i saltvattnet igen för att därefter lägga de i stekpannan. Vänd på de efter en stund så de får en gyllenbrun färg på bägge sidorna. Lägg de sedan på hushållspapper så att överflödig olja rinner bort.