Kali oreksi

Grekisk kycklingsoppa

Grekisk kycklingsoppa

5/5 - (6 votes)

Grekisk kycklingsoppa tillagas ofta med augolemono (αυγολέμονο), en blandning av uppvispade ägg och citron som ger soppan en väldigt god smak och fin konsistens. Soppan kan förvaras i kylskåp i 2-3 dagar.

 

ca 6 pers

Ingredienser:

1 hel kyckling

1-2 hönsbuljongtärningar

2 morötter

1 1/2 dl basmatiris

2 ägg

2 citroner

salt

svartpeppar

 

Gör så här:

Lägg kycklingen i en kastrull och fyll den med vatten så att kycklingen täcks. Tillsätt 2 tsk salt och låt koka upp.

Småkoka kycklingen i ca 1 timme. Ta bort det skum som flyter upp till ytan med en sked. Rensa och skär under tiden morötterna i rondeller.

Ta ur kycklingen och lägg den på ett fat. Sila av buljonen och häll sedan tillbaks den i kastrullen. Tillsätt lite vatten om det behövs. Koka upp.

Lägg i buljongtärningar, ris och morötter i kastrullen och koka tills riset är mjukt. Smaka av soppan med salt och peppar

Vispa upp ägg och citronsaft. För att soppan inte ska skära sig när äggen tillsätts så ta en slev med soppa och häll den sakta under omrörning i skålen med äggen. Upprepa 4-5 gånger. Rör sedan sakta ner äggblandningen i soppan under omrörning.

Rensa kycklingen och lägg i soppan. Servera med nyriven svartpeppar.