Kali oreksi

Grekiska köttbullar

Grekiska köttbullar

Grekiska köttbullar, keftedakia (κεφτεδάκια), smaksätts med mynta, persilja och oregano och stekts i en större mängd olja. De serveras gärna med hemgjorda pommes-frites.



4 personer

Ingredienser:

500g nötfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

100g bröd

1 ägg

1 knippe mynta

1 knippe persilja

1 tsk oregano

1 msk vinäger

1 msk olivolja

1 tsk salt

peppar

mjöl

rapsolja till stekning



Gör så här:

Lägg brödet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter. Pressa därefter ut vattnet och smula sönder brödet.

Riv lök och pressa vitlök. Hacka persilja och mynta.

Lägg samtliga ingredienser (förutom mjölet och oljan till stekningen) i en stor skål och blanda väl. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylskåp i en timme.

Forma köttfärsen till bollar där ungefär 2 msk behövs till varje boll. Rulla varje boll i mjöl och klappa lite på dem så att överflödigt mjöl försvinner.

Värm rapsolja i en stekpanna. Det ska vara tillräckligt så att köttbullarna täcks till hälften. Stek några köttbullar i taget. Låt de stekas i 3-4 minuter på ena sidan, vänd sedan och låt de få färg på andra sidan. Lägg de färdigstekta köttbullarna på hushållspapper så att överflödig olja rinner av.