Halva (mannagrynspudding)

Halva (mannagrynspudding)

4.7/5 - (6 votes)

Halva (χαλβά) är en traditionell grekisk efterrätt gjord på mannagryn som du kanske känner igen som något du blivit serverad på en grekisk taverna efter maten.



Ingredienser:

4 dl mannagryn

2 dl olivolja

6 dl socker

8 dl vatten

2 kanelstångar

malen kanel



Gör så här:

Värm olivoljan i en kastrull utan att den blir alltför varm. Tillsätt mannagrynen och rör hela tiden under 10 minuter tills mannagrynen fått en gyllenbrun färg. Ta av kastrullen från plattan.

Värm under tiden vatten, socker och kanelstång i en kastrull. Låt småkoka något och ta sedan av kastrullen från plattan.

Häll försiktigt i sockerblandningen i kastrullen med mannagryn. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, sätt på lock och låt småkoka på låg värme tills mannagrynen absorberat vätskan.

Häll blandningen i en sockerkaksform och tryck ner blandningen så att den formas efter kakformen. Stjälp upp på en tallrik. Låt kallna något och pudra därefter över kanel.