Kali oreksi

Inlagda oliver

Inlagda oliver

5/5 - (1 vote)

Detta recept visar på hur färska oliver kan läggas in. I receptet används gröna oliver plockade i Halkidiki.



Ingredienser:

färska oliver

vatten

vitvinsvinäger

salt

olivolja



Gör så här:

Skär ett djupt kryss på den sida av oliven där stjälken suttit fast. Lägg oliverna i en bunke med kallt vatten och låt de ligga i 20 dagar. Byt vatten minst en gång per dag, gärna två. Använd en tallrik eller liknande som tyngd ovanför så att oliverna ligger under vatten.

Blanda en lag av 10 delar vatten och 1 del salt. Låt oliverna ligga i lagen i 10 dagar och rör om då och då.

Blanda en lag av 1/3 vitvinsvinäger och 2/3 vatten. Skölj av oliverna och lägg dem i lagen. Låt ligga i 2 dagar.

Lägg oliverna i en ren, luftsäker burk och fyll upp med olivolja och en aning vinäger.

Låt stå i minst 2 månader på en mörk och sval plats. Ju längre de får stå ju mindre bitterhet.