
Kikärtssoppa
Revithosoupa (ρεβιθόσουπα) är en grekisk soppa med kikärtor och citron perfekt under de kalla vinterdagarna. Servera gärna med oliver och lite grillat bröd. I detta recept används okokta kikärtor. Används istället redan kokta kikärtor så kan samtliga ingredienser tillsättas samtidigt och kokas upp.
4 pers
Ingredienser:
500g kikärtor
1 röd lök
1 lagerblad
2 tsk torkad oregano
2 msk olivolja
1-2 citroner
salt
peppar
Gör så här:
Låt kikärtorna ligga i blöt under natten. Skölj de därefter i vatten.
Lägg kikärtorna i en stor kastrull med vatten som täcker kikärtorna. Koka upp och låt koka i 15 minuter. Det kommer under tiden bildas ett skum på vattnets yta som tas bort med en träslev.
Finhacka löken. Byt vatten i kastrullen och tillsätt kikärtorna igen, olivolja, lök, oregano och lagerblad. Låt koka upp. Sänk sedan värmen, sätt på lock och låt småkoka i 1-2 timmar tills kikärtorna mjuknat. Tillsätt mer vatten under tiden om det behövs.
Pressa citronsaft. Tillsätt salt, peppar och citronsaft i kastrullen och smaka av.