Kali oreksi

Kikärtssoppa

Kikärtssoppa

5/5 - (1 vote)

Revithosoupa (ρεβιθόσουπα) är en grekisk soppa med kikärtor och citron perfekt under de kalla vinterdagarna. Servera gärna med oliver och lite grillat bröd. I detta recept används okokta kikärtor. Används istället redan kokta kikärtor så kan samtliga ingredienser tillsättas samtidigt och kokas upp.



4 pers

Ingredienser:

500g kikärtor

1 röd lök

1 lagerblad

2 tsk torkad oregano

2 msk olivolja

1-2 citroner

salt

peppar



Gör så här:

Låt kikärtorna ligga i blöt under natten. Skölj de därefter i vatten.

Lägg kikärtorna i en stor kastrull med vatten som täcker kikärtorna. Koka upp och låt koka i 15 minuter. Det kommer under tiden bildas ett skum på vattnets yta som tas bort med en träslev.

Finhacka löken. Byt vatten i kastrullen och tillsätt kikärtorna igen, olivolja, lök, oregano och lagerblad. Låt koka upp. Sänk sedan värmen, sätt på lock och låt småkoka i 1-2 timmar tills kikärtorna mjuknat. Tillsätt mer vatten under tiden om det behövs.

Pressa citronsaft. Tillsätt salt, peppar och citronsaft i kastrullen och smaka av.