
Kött med aubergine
Kött med aubergine, kreas me melitzanes (κρέας με μελιτζάνες) är en klassisk husmanskost i Grekland. I receptet används högrev men även annat nötkött som passar grytor fungerar bra.
Ingredienser:
1 kg högrev
5-6 aubergine
1 msk olivolja för pensling
olivolja för stekning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 dl vin
1 paket krossad tomat
1 kanelstång
1/2 tsk spiskummin
4 svartpepparkorn
1 tsk salt
1 kryddmått peppar
persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta aubergine och skär i stora rondeller ca 3 cm breda. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med olivolja och salta. Ställ in i mitten av ugnen i 25 minuter.
Skär köttet i stora bitar. Hacka lök. Värm en kastrull med olivolja på hög värme och stek köttet så det får färg på alla sidor. Sänk till medelvärme och låt löken steka med i 4-5 minuter.
Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och vin och låt vinet koka in någon minut. Tillsätt därefter krossad tomat, spiskummin, kanelstång, pepparkorn, salt, peppar och tillräckligt med vatten så att ingredienserna täcks, ca 8 dl. Koka upp, sänk värmen och låt småkoka under lock i ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Det kan behöva fyllas på vatten under tiden.
Ta ut kanelstång och pepparkorn. Lägg i aubergine i kastrullen och låt koka med i ca 20-30 minuter. Smaka av med salt. Strö över hackad persilja vid servering.