Koulouri

Koulouri

4.5/5 - (10 votes)

Koulouri (κουλούρι) är runda bröd med sesamfrön på. De säljs ofta ute på gatan för en liten peng och är populära som frukost eller mellanmål i Grekland. Detta recept kommer från min hemstad Thessaloniki.



8 st

Ingredienser:

7 dl mjöl

25 g jäst

2,5 dl vatten

2 msk socker

1 tsk salt

lite olivolja

topping: 2,5 dl vatten och ca 2 dl sesamfrö



Gör så här:

Värm vatten till fingervarmt och rör ut med jäst och socker i en skål. Tillsätt 3 msk av mjölet och rör runt. Låt jäsa övertäckt i 10 minuter.

Blanda salt med resterande mjöl. Tillsätt mjölblandningen i jästen lite i taget under omrörning. Knåda till en boll. Pensla lite med olja i botten av skålen och ovanpå degen och placera den i skålen igen. Låt jäsa 1 1/2 timme under bakduk.

Knåda degen något på mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Rulla varje bit till en smal rulle och sätt ihop ändarna med lite vatten. Häll toppingens vatten i en djup tallrik och sesamfrö i en annan. Doppa varje koulouri i vatten och därefter i sesamfrö. Lägg på bakplåt (ca 4 st per bakplåt). Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Grädda i ugn på 220 grader i ca 20 minuter tills de fått fin gyllenbrun färg. Låt kallna på galler.