
Kourabiedes
Kourabiedes (Κουραμπιέδες) är smörkakor med mandel som ofta äts under julen i Grekland. Kakorna ska vara övertäckta av florsocker.
ca 40-70 st beroende på storlek
Ingredienser:
100 g florsocker
500 g rumsvarmt smör
2 äggulor
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk muskot
1/2 dl konjak (exempelvis Metaxa)
1 tsk bikarbonat
150-250 g grovhackad mandel
ca 12-14 dl vetemjöl
5 dl florsocker för att pudra kakorna med
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mandeln på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugn i 10 minuter tills den fått lite färg. Låt svalna och grovhacka sedan.
Sätt ugnen på 170 grader. Blanda det rumsvarma smöret med florsocker och kör med mixern i 10 minuter tills blandningen är kritvit och luftig.
Blanda ner äggulor, ett i taget, i smörblandningen och till sist det hela ägget.
Tillsätt muskot, vaniljsocker, bikarbonat, den grovhackad mandeln och konjak och blanda.
Sikta mjölet och rör sedan ner lite i taget i blandningen. Degen ska vara mjuk och lättarbetad.
Forma bollar eller halvmånar av degen och lägg på bakplåtstäckta plåtar.
Sätt in i ugnen i i ca 35 minuter tills de fått fin färg. Låt de sedan kallna i 5 minuter.
Sikta florsockret som ska pudras över kakorna. Pudra sedan kakorna ordentligt med florsockret medan de fortfarande är lite varma. Lägg kakorna i en burk där botten är täckt med florsocker.