Kali oreksi

Kourabiedes

Kourabiedes

4.4/5 - (7 votes)

Kourabiedes (Κουραμπιέδες) är smörkakor med mandel som ofta äts under julen i Grekland. Kakorna ska vara övertäckta av florsocker.

ca 40-70 st beroende på storlek

Ingredienser:

100 g florsocker

500 g rumsvarmt smör

2 äggulor

1 ägg

2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk muskot

1/2 dl konjak (exempelvis Metaxa)

1 tsk bikarbonat

150-250 g grovhackad mandel

ca 12-14 dl vetemjöl

5 dl florsocker för att pudra kakorna med

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mandeln på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugn i 10 minuter tills den fått lite färg. Låt svalna och grovhacka sedan.

Sätt ugnen på 170 grader. Blanda det rumsvarma smöret med florsocker och kör med mixern i 10 minuter tills blandningen är kritvit och luftig.

Blanda ner äggulor, ett i taget, i smörblandningen och till sist det hela ägget.

Tillsätt muskot, vaniljsocker, bikarbonat, den grovhackad mandeln och konjak och blanda.

Sikta mjölet och rör sedan ner lite i taget i blandningen. Degen ska vara mjuk och lättarbetad.

Forma bollar eller halvmånar av degen och lägg på bakplåtstäckta plåtar.

Sätt in i ugnen i i ca 35 minuter tills de fått fin färg. Låt de sedan kallna i 5 minuter.

Sikta florsockret som ska pudras över kakorna. Pudra sedan kakorna ordentligt med florsockret medan de fortfarande är lite varma. Lägg kakorna i en burk där botten är täckt med florsocker.