Crepes

Crepes

5/5 - (3 votes)

I Grekland äter folket mer än gärna crepes (κρέπες), både ”salta” och ”söta” som de kallar dom och menar då på fyllningen. En salt fyllning kan exempelvis bestå av skinka, ost, champinjon, paprika och någon typ av röra. En söt fyllning kan istället bestå av smält choklad och frukt. Min personliga favorit är en söt variant beståendes av merenda (grekisk nutella), bananskivor och kaksmulor.

ca 8-10 kreps

Ingredienser:

3 ägg

3 dl mjölk

1/2 tsk salt

2 dl mjöl

1 msk smält smör

Gör så här:

Vispa ägg i en skål.

Tillsätt mjölk, salt, mjöl och smält smör i skålen. Blanda smeten och täck sedan skålen med plastfolie. Låt stå i kylskåp i minst 30 min.

Värm upp en stekpanna med lite olja eller smör. Häll i ca 1/2-1 dl av smeten och vänd lite på stekpannan så att smeten flyter ut. Vänd och stek på andra sidan när den fått lite färg.

Fyll krepsen med innehåll. Om innehållet behöver bli varmt, exempelvis ost som ska smälta, så kan dessa ingredienser läggas på när krepsen fortfarande ligger på stekpannan. I Grekland äts krepsen oftast i handen vikt i lite papper. För att vika krepsen så att den är lättare att hålla viks den först till en halvmåne och återigen till en triangel.