Kali oreksi

Lagana

Lagana

Brödet lagana (λαγάνα) äter grekerna traditionellt under Kathara Deutera (Καθαρά Δευτέρα), den första dagen under den grekiska fastan som många greker följer innan påsk.



Ingredienser:

10 dl vetemjöl

25 g jäst

1 tsk salt

4 tsk olivolja

4 dl vatten

lite sesamfrön att strö över



Gör så här:

Värm vattnet till fingervarmt, ca 37°C. Rör ut jäst och salt i vattnet. Blanda i mjöl. Arbeta ihop en deg. Tillsätt sedan olivoljan och knåda lite till. Låt jäsa i 25 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen till en platt oval och lägg på bakplåtsklädd plåt. Gör hål med en gaffel lite här och där på degen och tryck små gropar med fingret på några ställen. Strö över sesamfrön. Grädda i ugn i ca 45 minuter eller tills brödet fått en gyllenbrun färg.