Kali oreksi

Papoutsakia

Papoutsakia

5/5 - (3 votes)

Papoutsakia (παπουτσάκια) betyder ”små skor” på grekiska och består av auberginer med köttfärsröra och bechamelsås. Rätten tar lite tid att tillaga men den är väldigt uppskattad bland grekerna, speciellt under sommaren.



Ingredienser:

6 auberginer

500g köttfärs

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 dl hackad persilja

1 dl rödvin

2 dl krossad tomat

1 kanelstång

olivolja

salt

peppar

Bechamelsås:

100g smör

120g mjöl (ca 1dl och 1tsk)

6,5 dl mjölk

2 äggulor

1 dl riven parmesan

1 krm muskotnöt

1 krm salt

vitpeppar



Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Tvätta auberginerna, torka de med papper och skär bort stjälken. Dela därefter auberginerna i halvor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skär snitt i auberginernas kött och ringla över lite olja. Salta och peppra och sätt in i ugnen i 30 minuter.

Gröp ur aubergineköttet men låt ca 1 cm vara kvar. Hacka aubergineköttet.

Hacka lök, vitlök och persilja. Stek lök och vitlök ett par minuter i olivolja och tillsätt därefter köttfärs. Låt steka tills köttfärsen är genomstekt och häll därefter i rödvin och låt det absorberas lite någon minut.

Tillsätt krossad tomat, auberginekött, kanelstång och persilja. Smaka av med salt och peppar. Låt allt tillagas på låt värme i ca 10 minuter. Fördela därefter köttfärsröran på auberginehalvorna.

Bechamelsås: Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och vispa under tiden. Tillsätt därefter mjölken och låt småkoka på låg värme under ca 10 minuter eller tills såsen har blivit tjock. Vispa hela tiden. Vispa de två äggulorna något i en liten skål. Tillsätt lite bechamelsås i skålen med äggulorna under omrörning. Häll därefter i blandningen i kastrullen med bechamelsås under omrörning. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

Riv parmesanost. Fördela bechamelsås på auberginerna och strö över parmesanost.

Tillaga i ugn under ca 40 minuter eller tills auberginerna har fått en fin gyllebryn färg.