
Purjolöksrisotto
Purjolöksrisotto, prasorizo (πραζόρυζο) är en vegetarisk rätt som ofta serveras tillsammans med en bit fetaost.
4 pers
Ingredienser:
3 purjolökar
3,5 dl risottoris
3 msk hackad dill
1 gul lök
1 liter grönsaksbuljong
1 citron
1,5 msk olivolja
1 tsk salt
peppar
Gör så här:
Tvätta purjolök och skär i ca 1 cm tjocka rondeller. Hacka 3 msk dill. Hacka löken.
Värm olivolja i en kastrull. Stek löken i ett par minuter. Tillsätt purjolöken och stek i ytterligare några minuter.
Tillsätt ris och grönsaksbuljong och låt sedan allt koka upp.
Tillsätt hackad dill, salt och peppar. Blanda och sätt på lock. Låt sjuda under 15 minuter.
Pressa citronen och häll i saften i risotton. Blanda och låt sjuda under ca 5 minuter till, smaka av att riset har mjuknat.
Ta av kastrullen från plattan och låt stå i 15-20 minuter innan servering.