Kali oreksi

Revithada

Revithada

Kikärtor är en råvara som används en hel del i det grekiska köket. Kikärtor i ugn, revithada (ρεβιθάδα), tillagas med okokta kikärtor som inledningsvis får ligga i en skål vatten under natten för att de ska mjukna I nedan recept använder jag dock förkokta kikärtor för enkelhetens skull.



Ingredienser:

1 gul lök

4 burkar kikärter à 400 g

1 dl olivolja

2 burkar krossad tomat à 400 g

1 lagerblad

1 kryddmått peppar

ca 1 tsk salt



Gör så här:

Sila kikärtorna och skölj med vatten.

Hacka lök. Värm olivolja i en kastrull och stek löken några minuter. Tillsätt krossad tomat, lagerblad, salt, peppar och låt småkoka i 10 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Fördela kikärtorna i en ugnssäker form. Häll över tomatsåsen och blanda. Ställ in i mitten av ugnen i 30 minuter.