
Revithada
Kikärtor är en råvara som används en hel del i det grekiska köket. Kikärtor i ugn, revithada (ρεβιθάδα), tillagas med okokta kikärtor som inledningsvis får ligga i en skål vatten under natten för att de ska mjukna I nedan recept använder jag dock förkokta kikärtor för enkelhetens skull.
Ingredienser:
1 gul lök
4 burkar kikärter à 400 g
1 dl olivolja
2 burkar krossad tomat à 400 g
1 lagerblad
1 kryddmått peppar
ca 1 tsk salt
Gör så här:
Sila kikärtorna och skölj med vatten.
Hacka lök. Värm olivolja i en kastrull och stek löken några minuter. Tillsätt krossad tomat, lagerblad, salt, peppar och låt småkoka i 10 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Fördela kikärtorna i en ugnssäker form. Häll över tomatsåsen och blanda. Ställ in i mitten av ugnen i 30 minuter.