Kali oreksi

Soutzoukakia smirneika

Soutzoukakia smirneika

4.2/5 - (4 votes)

Soutzoukakia sminerika (σουτζουκάκια σμυρνέικα) är goda köttfärsjärpar i tomatsås. Rätten härstammar från staden Smirni (Σμύρνη). Servera gärna med ris vid sidan av.



4 pers

Ingredienser:

Köttfärsjärpar:

1/2 kg nötfärs

120 g bröd (gärna gammalt)

2-3 vitlöksklyftor

1 tsk spiskummin

1/2 dl rött vin

1 tsk salt

1 krm peppar

2 msk olivolja

rapsolja eller olivolja till stekning

Tomatsås:

1/2 dl rött vin

1/2 msk tomarpuré

1 tsk salt

600 g krossad tomat

2 msk olivolja



Gör så här:

Lägg brödet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter. Pressa därefter ut vattnet. Lägg köttfärsen i en skål och tillsätt bröd, salt, peppar, spiskummin, pressad vitlök, olivolja och vin. Blanda väl.

Forma avlånga järpar av köttfärsen. Värm olja för stekning. Stek några minuter på varje sida tills de fått lite färg. Lägg på ett fat.

Värm en kastrull med olivolja. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, vin och salt. Blanda väl. Sätt på lock och låt småkoka i 5-10 minuter. Lägg i köttfärsjärparna och låt småkoka under lock i 20-25 minuter. Vänd de under tiden.