Kali oreksi

Souvlaki

Souvlaki

4.5/5 - (2 votes)

Grekiska grillspett, souvlaki (σουβλάκι), är en väldigt populär maträtt i Grekland som grekerna äter hemlagad, på tavernor men även på snabbmatställen där de ofta serveras med pitabröd. I detta recept tillagas souvlaki i ugn.



5 pers

Ingredienser:

1 kg tärnad fläskfile

1 röd lök

3 paprikor i olika färger

1/2 dl olivolja

1 citron

1 msk torkad oregano

1 1/2 tsk salt

2 krm peppar

10 träspett



Gör så här:

Pressa citronen. Lägg köttet i en skål och tillsätt oregano, salt, peppar, olivolja och citronsaft. Blanda väl. Täck med plastfolie och låt marinera i kylskåpet i minst två timmar men gärna under natten.

Lägg träspetten i blöt en stund. Skala lök och skär i klyftor. Skär paprikan i klyftor.

Sätt ugnen på 180 grader. Trä spetten och varva med kött, lök och paprika.

Täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg spetten på plåten och grilla i ugn i ca 50 minuter tills köttet är genomstekt.

Servera gärna med potatis eller pitabröd och tzatziki. Det är även gott att pressa liten citronsaft över spetten vid servering.