
Spenatrisotto
Spenatrisotto, spanakorizo (σπανακόριζο), är en klassisk grekisk rätt. Servera gärna med en citronklyfta.
4 pers
Ingredienser:
1 kg spenat, fryst eller färsk
1 1/2 msk olivolja
1 gul lök
1 knippe salladslök
2 dl risottoris
1 knippe dill
1 citron
2 1/2 tsk salt
peppar
Gör så här:
Tvätta och grovhacka spenaten om den är färsk. Hacka lök och skär salladslök.
Värm olivolja i en kastrull. Stek lök och salladslök 3-4 minuter tills de är genomskinliga.
Tillsätt spenaten i kastrullen och fortsätt stek på hög värme. Om spenaten är färsk så stek tills den gått ner i volym. Om spenaten är fryst så stek tills den tinat. Blanda då och då.
Tillsätt ris, 4 dl vatten, salt och peppar. Blanda ordentligt och låt sedan koka på log värme i 20 minuter eller tills riset är klart. Hacka under tiden dillen.
Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt dill och pressad citronsaft. Blanda ner ingredienserna i kastrullen. Sätt på lock och låt stå 5-10 minuter innan servering.