Kali oreksi

Stifado

Stifado

5/5 - (2 votes)

Stifado (στιφάδο) är en köttgryta med mycket lök. Traditionellt tillagas den med kaninkött men nötkött är också vanligt. Servera gärna med risoni, pasta, ris eller pommes-frites.



4 pers

Ingredienser:

1 kg nötkött i bit

1 kg grytlök (alternativt schalottenlök)

1/2 dl olivolja

3 dl rött vin

3 msk röd vinäger

400 g krossad tomat

1 tsk tomatpuré

1 lagerblad

4 pepparkorn

1 krm muskotnöt

1 tsk salt

1 krm peppar



Gör så här:

Värm hälften av olivoljan i en kastrull och stek köttet tills det fått fin färg. Lägg på ett fat.

Skala lök och stek i en kastrull med resten av olivoljan i ungefär 10 minuter tills de mjuknat något. Tillsätt köttet, vin, vinäger, krossad tomat, tomatpuré, lagerblad, pepparkorn, salt, peppar och muskotnöt.Låt koka upp och sänk därefter värmen. Låt småkoka i 1,5 timme eller tills köttet har mjuknat. Tillsätt vatten under tiden om det behövs.